Kaikille nälkäisille tiedoksi muutama ohjesääntö.
Ensinnäkin, ÄLÄ SOTKE! Sottaiset käyjät ovat pakottaneet kauppoja lukitsemaan roskikset. Se on aika syvältä ja poikittain. Kun poistut, laita siis kaikki nätisti paikalleen.
Toiseksi, varustaudu hanskoin, taskulampulla ja isolla kassilla. Katso, ettet putoa roskikseen. Paperia tms voi pitää mukana, mikäli roskiksessa on hajonnut jogurttipurkki tai muuta mähmää.
Kolmanneksi, katso mitä otat. Einekset ja kypsennetyt ruoat säilyvät kauemmin, tuoreista lihoista ja kaloista marinoidut säilyvät paremmin. Marinadissa on usein esimerkiksi etikkaa, joka parantaa säilyvyyttä. Myös savustus on kypsennysmuoto. Älä ota lihaa, joka on mennyt harmaaksi. Makkaroissa on suolaa, joka lisää säilyvyyttä. Vihannekset ja hedelmät kannattaa jättää rauhaan, jos niissä on hometta. Home on levinnyt koko hedelmään, vaikka se ei näkyisi. Kuitenkin samassa päärynäpaketissa voi olla yksi karvainen pohjalla ja hyväkuntoisia päällä. Käytä järkeäsi. Keittäminen ja kuumentaminen tuhoaa osan pöpöistä. Mausteilla voi sekä parantaa makua että parantaa säilyvyyttä.
Vanhasta leivästä voi tehdä korppujauhoja ja krutonkeja. Leipä kannattaa säilyttää pussissaan jääkaapissa, jolloin käyttöikä pitenee, eikä se kuiva.
Kypsennettyjen juustojen parasta ennen- päiväys on aivan liian pian; esimerkiksi tuorepakattuun briejuustoon täytyy laittaa tietty päivämäärä, vaikka itse juusto alkaisi olla vasta silloin kypsää. Tämä on opittu ihan ammatikseen juustoa myyvältä henkilöltä. Juustohome on vaaratonta.
Jogurtti säilyy hyvin, se vain paksuuntuu. Kaikki hapanmaitotuotteet säilyvät hyvin. Jos jääkaappi on tasaisesti +4, ja se on siisti, myös muut maitotuotteet, myös hapantamattomat, säilyvät paljon päiväksen yli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti